Digitale zorg is de toekomst, zeker voor het Maastricht UMC+. Zij hebben namelijk de ambitie om in 2025 koploper te zijn op het gebied van digitalisering in de zorg. Hoe willen zij dit doel bereiken? Meer zorg op afstand en digitale toepassingen inzetten voor diagnostiek/behandeling. Dr. Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur, stelt dat een digitale werkwijze kansen biedt om zorg op maat te leveren, waar welzijn van patiënt én zorgprofessional centraal staat.
Digitale zorg is een noodzaak
“Maatschappelijke ontwikkelingen, technologische mogelijkheden, krapte op de arbeidsmarkt en de steeds verder oplopende zorgkosten maken van digitalisering niet enkel een wens, maar een noodzaak”, aldus Mertens. “Nieuwe technologie en zorginnovaties maken eenvoudige toegang tot goede en betaalbare zorg en hulpmiddelen mogelijk door sneller, efficiënter en effectiever ingrijpen”. Het Maastricht UMC+ gaat dan ook aan de slag om nieuwe zorginnovaties te ontwikkelen, onderzoeken en implementeren.
Hybride zorg
Het Maastricht UMC+ focust op hybride zorg. Digitale zorg op zo’n manier inzetten dat het patiënten vertrouwen en regie geeft gedurende het zorgproces. Een patiënt meer regie geven, betekent dat er een actievere rol verwacht wordt. Een zorgprofessional beslist niet meer alleen, de patiënt beslist mee op basis van de medische informatie die hij of zij krijgt. Deze werkwijze biedt zowel voordelen voor patiënt, als zorgprofessional en de omgeving.
Doelen van het Maastricht UMC+
De koploper op het gebied van digitale zorg ben je niet zomaar. Het Maastricht UMC+ heeft daarom enkele doelen vastgelegd waarmee zij, indien de doelen bereikt worden, in 2025 nationale voorloper hopen te zijn. Deze doelen zijn:
- 35% van het policontact is digitaal
- 80% van de intakes is volledig digitaal
- 90% van de patiënten maakt gebruik van een digitale (regio)portaal of andere PGO
- 75% van de chronisch zieken doen hun metingen thuis
- 100% van alle gezondheidsdata is digitaal in te zien binnen het (regio)portaal
Winst voor patiënt, zorgprofessional en omgeving
Digitale zorg garandeert duurzame, menselijke en excellente zorg in de regio. Het leidt tot de volgende winst voor betrokken partijen:
- Patiënt
- Regie over eigen zorg, waardoor de kwaliteit van leven groeit en je langer deel blijft van de samenleving
- Kortere wachttijden en sneller contact met het ziekenhuis
- Kortere opnameduur en sneller herstel in een vertrouwde omgeving
- Veiligere zorg met minder complicaties
- Zorgprofessional
- Informatie-uitwisseling tussen partijen, waardoor de kwaliteit van zorg groeit
- Persoonlijk afgestemde zorg
- Minder administratieve taken doordat data eenmalig digitaal wordt vastgelegd
- Organisatie en regio
- De waarborging van toegankelijke zorg is makkelijker
- Lagere zorgkosten door thuismonitoring, effectievere diagnostiek en behandeling
- Efficiëntere inzet van zorgprofessionals, waardoor de druk op de zorg afneemt
Mogelijkheden tot opschaling
Het Maastricht UMC+ is een voorloper als het gaat om digitale zorg. Het is dan ook aan hun om aan te tonen welke digitale toepassingen effectief zijn, zodat andere zorginstellingen deze kunnen overnemen. Het gebruik van nieuwe digitale innovaties loopt namelijk regelmatig vast vanwege vrees over de daadwerkelijke effectiviteit. Deze vrees neemt het Maastricht UMC+ weg door de effectiviteit te bewijzen. Dit is zeer belangrijk, want enkel digitale zorg op grote schaal maakt genoeg impact om de gehele gezondheidszorg op lange termijn duurzaam en toegankelijk te houden.
Ontdek meer over digitale zorg bij het Maastricht UMC+
Wil jij meer weten over de aanpak van het Maastricht UMC+ omtrent digitale zorg? Bezoek dan Data Driven Healthcare, het netwerkcongres over data en AI in de zorg van SBO op 24 mei 2023! Dr. Helen Mertens wordt hier in College Tour-setting geïnterviewd, waardoor jij nog meer leert over de toekomst van zorg! Je ontmoet daarnaast ruim 500 collega’s waarmee je jouw bevindingen kunt bespreken. Boek je tickets direct en geniet van een aantrekkelijke vroegboekkorting!