5G heeft als netwerktechnologie diverse toepassingen in de zorg. Zorginstellingen kunnen zelf een veilig, snel en betrouwbaar netwerk maken, waarmee bijvoorbeeld virtual reality mogelijk is. Deze technologie maakt opleiden, bestrijding van eenzaamheid en verlichting van de werkdruk in de zorg mogelijk. Welke vier toepassingen heeft 5G in de zorg?
5G toegepast in de zorg
- Verbeterde informatievoorziening: zorgprofessionals zijn afhankelijk van medische informatie, zoals behandelingsmethodes of patiëntinformatie, om beslissingen te nemen. 5G maakt grote bestanden, zoals MRI-scans, snel downloadbaar en zichtbaar op mobiele apparaten. Hiermee kunnen artsen zich beter voorbereiden op operaties, samen met collega’s of patiënten.
- Zorg op afstand: de vergrijzing bereikt pas in 2040 een hoogtepunt, waardoor de werkdruk op zorgprofessionals alleen maar toeneemt. Een 5G-verbinding maakt zorg op afstand mogelijk. Een chirurg kijkt bijvoorbeeld mee tijdens een operatie of de spoedeisende hulp kijkt mee en bereidt zich voor tijdens de ambulancerit. Dit verbetert zorgkwaliteit én vermindert werkdruk.
- Digitale hulpmiddelen: 5G biedt een veilig netwerk om slimme apparaten op aan te sluiten. De informatie uit deze apparaten helpt om betere beslissingen te maken. Hiermee is bijvoorbeeld op afstand inzichtelijk wat de bloeddruk, hartslag, gewicht of medicatie van een patiënt is. Dit scheelt zorgprofessionals veel tijd.
- Zorg in de thuisomgeving: mede door vergrijzing wordt zorg steeds vaker thuis geleverd. 5G-netwerktechnologie maakt het mogelijk om de zorginstelling te verbinden met de apparatuur thuis. Hierdoor is veel informatie op afstand inzichtelijk voor zorgprofessionals.
Leer over technologie in de zorg
Wil je weten wat dit soort technologie kan betekenen in de zorg, en hier ook concrete toepassingen uit de praktijk bij zien? Bezoek het Mobile Healthcare Festival in Den Bosch op 6 november 2024.