“De grootste rol voor AI in datagedreven zorg is niet medische beslissingen overnemen van de arts, maar vooral de arts ondersteunen zodat deze zijn of haar echte werk kan doen. De grootste winst zit nu op beslisondersteuning en administratieve druk terugdringen. Wij denken dat daar de grootste vraag naar is, door het personeelstekort, maar ook omdat patiënt én arts dat het prettigst vinden”, aldus Maarten van Rood en Marc Somberg, respectievelijk data scientist en productspecialist datagedreven zorg & kunstmatige intelligentie bij ChipSoft. Welke ontwikkelingen zien zij in datagedreven zorg?
Praktijkvoorbeelden van datagedreven zorg
“Het liefst komt de vraag naar ontwikkelingen in de datagedreven zorg vanuit artsen. Zij hebben nou eenmaal het beste idee wat er speelt en waar ze het liefst geholpen mee worden”, zeggen Maarten en Marc. Enkele voorbeelden van vraagstukken waar ChipSoft mee aan de slag is gegaan, zijn:
- Een medicatievoorspeller, dit algoritme kijkt naar de medicatie die al is voorgeschreven en ziet of de arts iets is vergeten en wat vergelijkbare patiënten hebben gekregen.
- Een complicatievoorspeller, dit algoritme kijkt naar de kans dat een patiënt ongepland op de ic terechtkomt, zowel pre- als postoperatief.
- Autoscriber, dit algoritme filtert belangrijke informatie uit gesprekken tussen arts en patiënt. ChipSoft sluit dit algoritme aan op HiX. Deze informatie wordt vervolgens in het systeem van het ziekenhuis geplaatst. De arts hoeft hierdoor niet mee te typen,en heeft hierdoor meer aandacht en tijd voor de patiënt tijdens het consult.
Voorspellende algoritmen Het netvlies van te vroeg geboren baby’s is vaak nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kunnen na de geboorte afwijkingen in de bloedvaten van het netvlies ontstaan. Dit wordt prematuren retinopathie genoemd, ofwel Retinopathy of Prematurity (ROP). Dankzij een algoritme van ChipSoft is het mogelijk om de kans op retinopathie te voorspellen. Het komt niet zo vaak voor, maar veel kinderen worden erop getest. Deze test is tijdrovend en duur. Dankzij het algoritme voorspel je welke kinderen geen kans hebben op retinopathie, waardoor je hen niet hoeft te testen. Dat scheelt niet alleen tijd en geld, maar ook veel gedoe voor zowel ouder als kind. |
Gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid
“De European Health Data Space heeft (inter)nationaal grote gevolgen voor gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid. Hiermee heeft het ook invloed op potentiële ontwikkelingen omtrent datagedreven zorg. De overheid moet een leidende rol nemen om te zorgen dat ziekenhuizen en zorginstellingen op tijd inspelen op databeschikbaarheid in de toekomst. ChipSoft is als EPD-leverancier een gesprekspartner op het gebied van databeschikbaarheid om zodoende voor bewustwording te zorgen. Dit is nodig omdat de zorg nu al moet nadenken over wat er komt met betrekking tot databeschikbaarheid, zodat we niet in een crisis belanden als de EHDS in werking wordt gesteld”, zegt Marc.
Regionale samenwerking
Maarten: “De regionale samenwerking bestond al, maar wordt steeds intensiever. Vroeger ging het alleen over het heen en weer sturen van informatie, maar nu kunnen patiënten direct vanuit een EPD worden doorverwezen. De EPD heeft het een stuk makkelijker gemaakt om informatie beschikbaar te stellen aan samenwerkingspartners in de regio. Het is echter belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven, want we hebben te maken met een complex speelveld bestaande uit allerlei verschillende zorginstellingen. We moeten naar een bepaalde standaard toe, zowel in eenheid van taal als in gegevensuitwisseling, om zodoende semantische interoperabiliteit te realiseren.”
Toekomst van datagedreven zorg
“Naarmate AI, gegevensuitwisseling en de datahuishouding beter wordt, kunnen er algoritmes komen die zorginhoudelijk betere beslissingen nemen”, zegt Maarten. “Als ik dit soort algoritmes nu probeer te bouwen, loop ik vaak tegen onvolledige data aan: niet alles wat nodig is voor een goede voorspelling wordt geregistreerd, en niet alle velden zijn goed gevuld. Hierdoor zijn de algoritmes op dit moment begrensd. Deze voorspellingen kunnen soms alsnog helpen of tijd besparen, maar een grotere rol op het gebied van zorginhoudelijke beslissingen is toekomstmuziek”.
Denk mee over de toekomst van digitale zorg
Wil jij meedenken en geïnspireerd worden over de beschikbaarheid van medische gegevens en de gevolgen hiervan voor de gehele zorgsector? Kom dan naar het Data Driven Healthcare netwerkcongres op 13 juni 2024. Je ontmoet hier zorgprofessionals uit allerlei verschillende zorginstellingen en hoort van inspirerende sprekers die voorlopen in datagedreven zorg.