Minder zorgpersoneel door bouw van levensloopbestendige woningen

Een levensloopbestendige woning zorgt dat ouderen steeds langer op zichzelf blijven wonen. De druk op de zorg wordt hierdoor minder en dat is hard nodig. Nederland vergrijst namelijk. Het aantal 65-plussers en dementerende mensen verdubbelt haast tussen nu en 2040. Het woningaanbod en de zorg is hier nu niet op ingericht. De bouw van 450.000 extra levensloopbestendige woningen biedt de oplossing.

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning moet het mogelijk maken dat ouderen zowel prettig als veilig wonen op hun oude dag. Je moet bij het ontwerpen van zo’n woning aan veel verschillende factoren denken. De eisen variëren van brede deuren zonder drempels zodat het rolstoelvriendelijk is, tot de badkamer naast de slaapkamer om het risico op ’s nachts vallen te verkleinen. De woningen moeten daarnaast nabij voorzieningen en in een leuke omgeving liggen, zodat de ouderen zich niet vervelen.

Minder druk op de zorg

De vergrijzing en het gebrek aan kundig zorgpersoneel laat de druk op de zorg stijgen. De 450.000 extra levensloopbestendige woningen nemen deze druk weg. Als deze woningen worden gebouwd, zijn er namelijk 105.000 minder zorgmedewerkers nodig. De voorwaarde? Bouw de woningen nabij elkaar of richt een appartementencomplex in. “Een verpleegkundige kan van deur tot deur en hoeft niet heel de stad door, dit scheelt veel tijd’’, aldus Jeroen Kemperman van Zilveren Kruis in een artikel van het AD.

Prettige woonomgeving voor ouderen

Sommige ouderen willen niet verhuizen naar een levensloopbestendige woning, maar een groot deel wel. Zij lopen tegen het probleem aan dat er niet veel geschikte opties zijn, het is een verpleeghuis of een te grote eengezinswoning. Een levensloopbestendige woning lost dit probleem op én is ook nog eens een prettige plek voor veel ouderen. Zij blijven namelijk langer wonen in een bekende omgeving, voelen zich veilig en omgeven zichzelf door leeftijdsgenoten.

Ontdek de toekomst van ouderenwoningen

De druk op de zorg en de vergrijzende samenleving maakt de urgentie van levensloopbestendige woningen duidelijk. Wil jij meer weten over de woningen en andere toepassingen die zelfstandig wonen voor ouderen mogelijk maken? Jeroen Kemperman van Zilveren Kruis is een van de sprekers tijdens het congres Wonen & Zorg van SBO. Hier komt onder andere de samenwerking tussen publieke en private partijen ter sprake, zodat langdurige zorg zo prettig mogelijk is voor ouderen én zorgpersoneel. Mis het niet en schrijf je vandaag nog in!

Een reactie op “Minder zorgpersoneel door bouw van levensloopbestendige woningen

  1. Erni zegt:

    Een Knarrenhof voldoet aan dit concept. De gemeenten werken hier nog niet echt aan mee helaas…. hopelijk komt er meer ruimte voor deze woonvorm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025