AI heeft veel toepassingen in de zorg. Het maakt zorgverlening efficiënter door repetitieve taken te automatiseren en herkent patronen in de gigantische hoeveelheid data in de zorg. Marc Somberg, expert datagedreven zorg bij ChipSoft, vertelt meer over de mogelijkheden van AI in de zorg.
Efficiënter werken met AI in de zorg
“Mensen denken bij AI vaak aan hippe, hypermoderne, toekomstgerichte dingen. Ik denk zelf echter dat met name simpele, praktische oplossingen de zorg gaan helpen. Denk bijvoorbeeld aan systemen die automatisch beelden de juiste kant op draaien. Het kost op zichzelf weinig tijd, maar wel als je dit tientallen keren op een dag zelf doet. AI draagt dus heel concreet en op een simpele manier bij aan efficiënte zorg”, aldus Marc.
Data-infrastructuur stroomlijnen
Een andere toepassing van AI heeft te maken met de data-infrastructuur in de zorg. De zorg genereert een enorme hoeveelheid data bij de behandeling van een patiënt, zoals uitslagen, diagnosen en persoonlijke informatie. Artsen kunnen onmogelijk leren van alle beschikbare informatie, laat staan patronen herkennen. AI analyseert de volledige dataset en herkent hierin bepaalde kenmerken of symptomen die bijvoorbeeld kunnen duiden op een zeldzame aandoening. AI draagt hierdoor bij aan betere patiëntzorg.
Uitdagingen met de brede adoptie van AI
Marc: “AI is een complex, veelomvattend onderwerp. Het is voor een groot deel gebaseerd op wiskunde en statistiek. Dit zijn niet de meest toegankelijke wetenschappen, maar helpen wel om AI te begrijpen. De grootste uitdaging zit nu nog in het concreet maken van wat AI is, wat het kan én vooral wat het niet kan. Mensen hebben vaak het idee dat AI een laagdrempelige oplossing is voor veel uitdagingen”.
Aanpak van de uitdagingen
“Je lost deze uitdagingen alleen op door veel te luisteren en uit te leggen. Ik luister veel naar wat ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen willen en leg uit wat AI is en wat het kan. Veel slimme mensen houden zich bezig met AI. Zij zouden veel hebben aan aanvullende technische en inhoudelijke kennis over een elektronisch patiëntendossier (EPD), om daar daadwerkelijk iets mee te kunnen”, zegt Marc.
AI-ontwikkelingen om in de gaten te houden
“Zelflerende systemen zijn erg interessant. Automatisering van taken die wij zelf doen omdat AI het sneller of beter kan, is relatief makkelijk. Het is pas echt interessant als AI dingen doet die wij nog niet kunnen. Technologie heeft zich razendsnel ontwikkeld de laatste jaren. 150 jaar geleden hadden mensen geen idee van wat er nu mogelijk is. Ik denk dat we geen idee hebben van wat er over 50 jaar mogelijk is. Zelflerende systemen spelen hierin een grote rol”.
Augmented Intelligence
Marc: “ik vind Augmented Intelligence erg interessant. Het versterkt bestaande intelligentie en vaardigheden door middel van computersimulaties. Een chirurg krijgt tijdens een operatie feedback van een systeem die dezelfde operatie al duizenden keren heeft uitgevoerd op die patiënt, bijvoorbeeld als je in de buurt komt van een zenuw. Je wordt constant geassisteerd, bijgestuurd en geïnformeerd over mogelijke uitkomsten van de handeling die op dat moment wordt uitgevoerd”.
AI als de toekomst
“AI is de toekomst, maar het zal niet alleen een grote, bepalende rol spelen. Veel zaken die twintig jaar geleden nog innovatief waren, zijn nu de standaard. AI is over een tijd ook een vanzelfsprekende technologie als onderdeel van ons dagelijks leven”, voorspelt Marc.
Ga aan de slag met AI in de zorg
Marc verzorgt tijdens Data Driven Healthcare op 24 mei 2023 een sessie over AI in het EPD. “Ik merk dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in AI in de zorg, waar wij met ChipSoft mee bezig zijn. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat data veilig beschikbaar is voor AI-toepassingen en integreren deze systemen in de EPD. De data komt dan precies terecht waar artsen het nodig hebben. Hierbij geloven we in samenwerken en aanvullende expertise van andere bedrijven, zoals Microsoft”. Wil jij hier meer over weten? Meld je dan direct aan voor het congres!