ICT speelt een cruciale rol bij het verhogen van het overlevingspercentage van kinderen met kanker. Dit zegt Ronald de Vries, programmamanager eHealth en innovatie van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. “In 2020 willen we tot de drie beste kinderoncologische onderzoeksinstituten ter wereld behoren. Dit lukt niet zonder maximaal ondersteunende ICT.”
“Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd”, vertelt De Vries. “Het overlevingspercentage kan versneld omhoog door alle expertise op het gebied van zorg, research en opleidingen op één locatie samen te brengen. Dat brengen we met het Prinses Máxima Centrum op unieke wijze in de praktijk. In 2018 betrekken we een volledig nieuw gebouw naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis, verbonden met alle faciliteiten van UMC Utrecht. Dit biedt ons nu de kans om alles helemaal te richten op onze specifieke wensen en behoeften. Oók de hypermoderne ICT.”
Nieuwe inzichten
Het Prinses Máxima Centrum hanteert een ‘opkomende ICT-strategie’. Het rolt geen standaard ICT-plan uit, maar toetst continu ideeën, volgt nieuwe inzichten en verkent nieuwe mogelijkheden. Dit moet het centrum helpen in korte tijd uit te groeien tot een belangrijke ‘hub’ in het internationale ecolandschap voor kinderoncologie. De Vries: “Naast het leveren van topzorg is het belangrijk om het onderzoek naar kinderkanker te intensiveren. Grensverleggend onderzoek is nodig om het sterftecijfer omlaag te kunnen brengen. Daarom halen we de beste onderzoekers in huis, maar werken we ook in het ecolandschap samen en delen informatie met stakeholders over de hele wereld.”
Boost aan kwaliteit
Het Prinses Máxima Centrum verwacht zowel in Europa als wereldwijd een belangrijk positie te verwerven op het gebied van kinderoncologie. Het centrum focust zich op het bieden van alle complexe kinderoncologische zorg. De minder complexe onderdelen en de ‘ondersteunende zorg’ worden onder regie van het centrum uitgevoerd in meebehandelende ziekenhuizen (shared care centra) verspreid door het land. Precies volgens de landelijke zorgtendens ‘centraal als het moet, lokaal als het kan’. Een positieve tendens, vindt Ronald de Vries.
“Door zorg en onderzoek op het allerhoogste niveau in één kinderoncologisch centrum te concentreren, verhogen de overlevingskansen en verkleinen de gezondheidsproblemen tijdens en na de behandeling”, legt de programmamanager eHealth en innovatie uit. “Dat geldt echt niet alleen voor kinderoncologie, maar voor veel meer zorgspecialismen. Het concentreren van hoogspecialistische zorg en onderzoek geeft een boost aan de kennis, kwaliteit en innovatie.”
EPD als basis
Het EPD HiX ondersteunt het Prinses Máxima Centrum bij het doen van toponderzoek, leveren van topzorg en opleiden van hooggekwalificeerde zorgprofessionals. De Vries: “We willen bijvoorbeeld via XDS gegevens uitwisselen met de ‘shared care ziekenhuizen’ door heel Nederland, zodat patiënten zoveel mogelijk in hun thuisomgeving zorg kunnen ontvangen. Maar we kijken veel verder dan het uitwisselen van gegevens tussen zorgprofessionals. HiX wordt de basis voor het verbinden van online patiëntomgevingen met onderzoekers en zorgprofessionals. Dit helpt ons om onze ambitie waar te maken: zoveel mogelijk kinderen met kanker genezen. Want dáár doen we het allemaal voor.”
Ronald de Vries spreekt op Mobile Healthcare tijdens het inspiratie-ontbijt van ChipSoft op donderdag 6 oktober. Interesse om het ontbijt bij te wonen? Stuur een e-mail naar: evenementen@chipsoft.nl.
Mobile Healthcare
Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 650 spelers uit de mhealth value chain. Mis het niet! Benieuwd naar het volledige programma?
Bekijk het volledige programma