Hoe beleeft een student Mobile Healthcare 2017?

Vijf uur. De wekker gaat in een kleine studentenkamer in Leiden. Veel te vroeg natuurlijk, maar er moet nog een hoop werk verricht worden. Congressen zijn erg interessant, maar belemmeren wel andere werkzaamheden die voor de studie voltooid moeten worden. Desondanks zit ik om kwart over zeven in de trein, op naar de Jaarbeurs in Utrecht, voor het Mobile Health Congres.

De gehele dag verloopt soepel, met een sterke opening van meneer Lindkvist en een even sterke overhandiging van de eHealthmonitor aan de secretaris-generaal van volksgezondheid. Verdere sessies gaan dieper in op de materie, waarbij ik heb kunnen genieten van een praatje over beveiliging van mobiele applicaties en een inzicht in de digitalisatie van het bankleven. Dit laatste heeft goede ideeën opgebracht over hoe wij in de zorg nog veel van de bancaire digitalisatie kunnen leren.

Het meest interessant was echter de lezing over het gebruik van robotica in de ouderenzorg. Op het eerste gezicht sprak dit onderwerp me al aan, omdat robotica en andere soortgelijke technologieën erg futuristisch overkomen, als verre toekomstmuziek. In dit leerzame half uur heb ik echter meegekregen dat niets minder waar is.

Allereerst de probleemstelling. Een grote uitdaging voor de zorg van de toekomst is het relatief (en absoluut!) groter aantal ouderen. De levensverwachting in Nederland stijgt, en mensen krijgen minder kinderen dan vroeger. Hierdoor vindt er een vergrijzing plaats die niet goed financieel ondervangen kan worden. Verder melden steeds minder jongeren zich aan voor een baan of opleiding in de verpleging. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen een grotere zorgvraag zal komen, maar dat er ook minder verzorging zal zijn. Een oplossing die hiervoor aangedragen wordt is robotica.

Robots die hierbij werden aangedragen zijn zeer uiteenlopend. Er werd verteld over robots die met fysieke handelingen kunnen helpen, zoals tilrobots, exoskeletten, en hulparmen. Maar ook werd er uitgeweid over praatrobots en gezelschapsrobots, die kunnen helpen met het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen of ingezet kunnen worden als geheugensteun bij ouderen met beginnende dementie. Er werden vele robots omschreven, de één nog meer gespecialiseerd dan de ander.

Maar ook werden de knelpunten en problemen met de robotica van nu besproken. Bijvoorbeeld dat nog niet alle motorische handelingen goed nagebootst kunnen worden, zoals het vasthouden van pennen en andere fijne motoriek. Ook stabiliteit bleek een probleem, omdat veel robots plattere voeten hebben. Verder bleek de dialoogvoering van robots niet perfect te zijn, omdat vandaag de dag weinig robots goed een menselijke gesprekspartner kunnen vervangen. Ook lijkt het lastig om de capaciteit van hun batterijen goed te krijgen. Ten slotte zijn de kosten van robotica voor kleinere robots wel sterk gedaald, maar voor grotere robots of op mensen lijkende robots nog steeds torenhoog.

De toekomst heeft dus dringend meer robotica nodig. Het lijkt er op dat er goede ontwikkelingen zijn, en de voorspellingen zijn ook gunstig: er zijn veel robots die vandaag de dag ook in de verkoop zijn, wat aangeeft dat veel problemen momenteel wél opgelost kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is Lea, een ‘robotrollator’ die patiënten ondersteunt en stabiliseert als zij per ongeluk ten val komen, om deze val te voorkomen. Wel moet er nog veel gebeuren om robotica in de zorg perfect te krijgen.

Mijn hoop is in ieder geval dat er snel nieuwe stappen gemaakt worden in de robotica, en in het verlengde daarvan de intelligentie van de geproduceerde robots. Misschien kunnen die robots dan mijn studieopdrachten maken, zodat ik ten minste onbezorgd kan genieten van allerlei congressen.

Steffan Roobol – Student

[alert_box title=”Mobile Healthcare 2018″ button_text=”Houd me op de hoogte” button_link=”http://www.mobilehealthcare.nl/houd-me-op-de-hoogte/” icon=”e608″]Volgend jaar wordt Mobile Healthcare georganiseerd op  8 november 2018! Wilt u Mobile Healthcare 2018 niet missen en als eerste op de hoogte zijn van programma updates? Laat dan uw gegevens achter!
[/alert_box]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025