Generatie Y in de zorg

Kwebbelkop, Gamemeneer, Jelly en Enzo Knol, als u hier nog nooit van gehoord hebt dan zou ik even verder lezen. En als dit bekenden voor u zijn, skip dan de volgende twee alinea’s.

Deze persoonlijkheden zijn namelijk de nieuwe bekende Nederlanders, met een miljoenenaanhang in Nederland. Kwebbelkop heeft 4,2 miljoen abonnees. Kijkcijfermatig dus tientallen malen populairder dan een heleboel mensen die u wel kent. Kunnen deze mensen dan iets bijzonders? Zitten er grote productiemaatschappijen of TV-stations achter? Nee. Hoewel, ze zijn zichzelf, ze zijn echt en het gaat over gewone zaken, dus misschien is dat wel bijzonder geworden. Het zijn gewone mensen, met een camera en een PC, die het medialandschap op zijn kop zetten, lees: veranderen. Techniek heeft ervoor gezorgd dat ze een mijloenenpubliek hebben bereikt. Hoe? Doordat ze door steeds meer mensen leuk gevonden worden. En als uw vriend(in) het leuk vindt, dan kunt u met 1 muisklik ook gaan kijken. Wanneer u wilt. U hoeft niet te wachten tot de uitzending op dinsdag om 20:28 uur begint. En u kunt herhalen, pauzeren en delen. Grote mediabedrijven maken zich hier grote zorgen over. De techniek heeft het namelijk ook al mogelijk gemaakt om gewone digitale TV te pauzeren en door de reclames heen te spoelen.

digitalisering zorg

Vraag naar videoconsults met uw arts

De generatie die deze YouTubers wel kent, is gewend om te communiceren met video. Even iets vragen, online afspreken, het is de normaalste zaak van de wereld. Logisch dat ook een online videoconsult steeds breder beschikbaar is binnen steeds meer eHealth-platformen. De techniek is er allang. De huidige generatie is er ook klaar voor. En steeds meer (chronische) patiënten vragen zich af waarom het niet aangeboden wordt.

Oke balen, u hebt iets of u had iets en u bent eigenlijk al genezen, maar u moet naar de dokter. Heel gedoe om de afspraak te maken, het kan alleen overdag en door de week. Niet alle consults lenen zich voor een online consult, dat hoeven we u niet uit te leggen. De volgende keer als u bij een zorgverlener op consult bent en u vraagt u af waarom u eigenlijk de reis hebt gemaakt, vraag hem of haar dan waarom dit niet online kon. Deze sector geeft bijna 90 miljard euro uit en deze kosten waren eenvoudig te besparen geweest. Zeg ook maar dat het nu nog wel te betalen is, maar over 25 jaar niet meer. Dan moeten er misschien wel pijnlijkere veranderingen worden doorgevoerd.

Is het wel veilig dan?

veilligheid zorgSommigen zullen zeggen dat het nog niet veilig is, dan kunt u zeggen dat het geen YouTube is, maar dat er NEN7510 en ISI27001 gecertificeerde videoconsulten mogelijk zijn. Wordt er iets geroepen over privacy, dan kunt u zeggen dat dat er niets wordt bewaard of opgenomen, maar u kunt ook zeggen dat u van de minister van VWS hebt gehoord dat u dit consult met uw smartphone had moeten opnemen, maar dat u u daar een beetje ongemakkelijk bij voelt.

Waarom wil de minister eigenlijk dat er consults worden opgenomen? Nou, u krijgt een heel persoonlijk verhaal te horen met veel informatie van uw zorgverlener, maar u denkt aan zoveel tegelijk, dat u een paar uur later al niet meer precies weet wat er nou gezegd is. Maar de dokter was wel heel aardig en nam ook de tijd, dat wel. De folder die u meekreeg frist uw geheugen ook niet op, want dat is een algemeen verhaal en door te Googelen krijgt u alleen nog maar meer vragen, dus moet u er nog een keer heen, met uw ouders of partner, want die maken zich nu nog meer zorgen. En dat is niet alleen vervelend en lastig, maar vooral ook erg duur. Bovendien, is de opslag van je smartphone en de back-up mogelijk minder veilig.

Maar u kunt ook nog zeggen dat die privacy vaak als drogreden wordt gebruikt om niet te hoeven veranderen, omdat bijna 50 procent van de mensen het helemaal geen probleem vindt om medische gegevens te delen met derden, zoals werkgevers of verzekeraars. Maar het mag niet, ook niet als u dat zelf wil. Eigenlijk is het uw dossier met in ieder geval uw eigen gegevens. U wilt een goede behandeling en u wilt genezen worden en dat kan grotendeels ook thuis en online.

Beste generatie Y, wilt u alstublieft actie nemen, anders is het voor uw kleinkinderen niet meer te betalen.

Bron: Visions Connected

banner mobile healthcare blog

Komt u ook naar Mobile Healthcare?

Mobile Healthcare is uitgegroeid tot het grootste BeNeLux congres over mHealth en het jaarlijkse ontmoetingspunt voor 650 zorgprofessionals! 50 (inter)nationale zwaargewichten op het Mobile Healthcare podium inspireren u d.m.v. presentaties, workshops en TEDTalks. Mis het niet!

Bekijk het programma van Mobile Healthcare
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025