Het draagvlak voor uitwisseling van gezondheidsgegevens in een gestandaardiseerde infrastructuur groeit. Deze uitwisseling bevordert de toegankelijkheid van gezondheidsgegevens voor betrokkenen en ook het secundair gebruik is van belang. Hoe werkt deze digitale infrastructuur en hoe zit het met gegevensbescherming? “Dit is van groot belang om vertrouwen op te bouwen bij burgers en zorgprofessionals”, aldus minister Kuipers van Volksgezondheid, welzijn en sport.
Primair en secundair gebruik van een infrastructuur voor gezondheidsgegevens
De Europese Ruimte voor Gezondheidsgegevens (EHDS) verplicht lidstaten van de Europese Unie om gezondheidsdata uit te wisselen via een gestandaardiseerde structuur. Het doel is de toegang tot gezondheidsgegevens te verbeteren voor burgers en zorgprofessionals. Daarnaast is ook secundair gebruik belangrijk. De beschikbaarheid van gezondheidsgegevens komt de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten voor de preventie en behandeling van ziekten ten goede.
Hoe werkt de gestandaardiseerde infrastructuur?
De infrastructuur bestaat uit een hub per lidstaat van de EU. De hub is gekoppeld aan het nationale systeem, waar patiëntendossiers in staan. De hub verstrekt de gezondheidsgegevens in de dossiers vervolgens naar de systemen in andere lidstaten. Hierdoor is internationale uitwisseling van gezondheidsgegevens mogelijk.
Gegevensbescherming en vertrouwen van burgers
De verschillende lidstaten van de EU hanteren op dit moment diverse e-health-systemen. De nieuwe infrastructuur moet hier rekening mee houden, want enkele lidstaten hebben vooruitgang geboekt dankzij deze bestaande systemen. Je denkt hierbij aan elektronische patiëntendossiers (epd’s). Deze ontwikkelingen maken het niet enkel mogelijk om papieren dossiers te vervangen en gegevens uit te wisselen, maar ook om de zorg anders in te richten middels e-consultatie. Als de digitalisering van de gezondheidszorg doorzet, is certificering van derden noodzakelijk. Minister Kuipers stelt namelijk dat hiermee interoperabiliteit en veiligheid van de infrastructuur voldoende gegarandeerd wordt. De EU bouwt vertrouwen op bij burgers door gegevensbescherming een prioriteit te maken.
Draag bij aan digitale gegevensuitwisseling
Wil jij meer weten over digitale uitwisseling van gezondheidsgegevens? Of wil jij het gesprek aangaan met andere zorgprofessionals die zich bezighouden met innovatie in de zorg? Bezoek dan het Mobile Healthcare congres op 16 november 2023 in Rotterdam AHOY. Bekijk het programma van een actueel overzicht van alle sprekers en zorg dat je erbij bent!