In Nederland lijden ongeveer 20.000 mensen aan een groep zeldzame longaandoeningen die valt onder de verzamelnaam ild (interstitial lung diseases). Wie de ziekte heeft is chronisch vermoeid, wat een behoorlijke impact heeft op het dagelijks leven. Betrouwbare monitoring van de patiënt blijkt in de praktijk een probleem. Daarom ontwikkelden SYSQA en Mansystems in korte tijd een app die het ziekteverloop zowel voor arts als patiënt inzichtelijk maakt. SYSQA en Mansystems zijn beide partner van het Mobile Healthcare, het grootste BeNeLux congres over mhealth.
Van oudsher wordt de conditie van mensen met ild in kaart gebracht met een begin- en een eindmeting. Maar omdat het ziekteverloop grillig is, ontstaat al gauw een vertekend beeld. Een continumeting zou een nauwkeuriger indruk geven van de belastbaarheid van de patiënt. Met een aangepast trainingsschema ligt verbetering van de kwaliteit van leven dan binnen bereik. Maar omdat investeren in een kleine markt niet rendabel is, kwam die continumeting er niet van.
Daarom gingen Quality Assurance specialist SYSQA en softwareontwikkelaar Mansystems spontaan een unieke gelegenheidssamenwerking aan. Gebruikmakend van elkaars expertise en met vertrouwen in elkaars manier van werken hadden zij slechts twee maanden nodig om de ‘ild care bewegingsmonitor App’ te ontwikkelen. Hierbij stelde SYSQA eerst vast welk probleem precies opgelost moest worden. Daarna definieerde ze wat is er minimaal nodig is om het doel, het continu monitoren van het ziekteverloop, te kunnen behalen. Samen met Mansystems werd vervolgens de vertaalslag gemaakt van de geschreven vraag naar IT-componenten.
In drie sprints van idee op een bierviltje tot kant-en-klare app
Om een ziekteproces continu te kunnen volgen moeten gegevens worden verzameld. Voor dit doel werd gebruik gemaakt van een bestaande wearable, namelijk een polsband die fysieke activiteit en calorieverbruik registreert. Daarnaast werden er in samenwerking met de longartsen vragenlijsten opgesteld om relevante aanvullende onderzoeksgegevens te verzamelen.
Het verzamelen van gegevens is echter niet voldoende. Informatie krijgt pas betekenis als het afgebakend wordt en in het juiste perspectief wordt geplaatst. Cruciaal in de keten is daarom de ild care bewegingsmonitor App. Dit is het element dat zorgt dat alléén relevante gegevens op correcte manier worden verzameld, waarna ze logisch met elkaar worden verbonden en weergegeven.
Voor de ontwikkeling van de app stelde SYSQA het programma van eisen vast. Welke doelen moeten bereikt worden en wanneer is het project een succes? De antwoorden werden vervolgens zodanig geformuleerd dat het team van Mansystems ze kon omzetten in software. Beide partijen hadden een helder beeld van de vraagstelling en de voorgestelde oplossing. Daarom kon de ild care bewegingsmonitor App in slechts drie sprints agile worden ontwikkeld, van idee op een bierviltje tot volledige ontzorging van de longspecialisten.
Je kunt niet zonder user experience
Door voortschrijdende ontwikkelingen in IT en techniek wordt het steeds makkelijker om creatieve oplossingen voor problemen te bedenken. De uitwerking kost bovendien weinig tijd. Maar de terugkoppeling van de gebruiker kun je niet overslaan. Tijdens de ontwikkeling van de app werd bijvoorbeeld een patiënt gepolst die nauwelijks energie genoeg had om uit bed te komen. Pas dan blijkt dat de wearable sommige alledaagse bezigheden, zoals in bed liggen, niet als ‘activiteit’ registreert. Alleen door gebruikers naar hun ervaring te vragen komen dergelijke inzichten aan het licht. Deze gegevens moesten dus op een andere manier worden vastgelegd.
Toegevoegde waarde voor arts en patiënt
De verzamelde en gerangschikte gegevens worden door de app op een dashboard getoond en ieder kwartier ververst. De begeleidende fysiotherapeuten beoordelen aan de hand hiervan de conditie van de cliënt, waarna het optimale trainingsschema kan worden vastgesteld.
Niet alleen de medische begeleiders, ook de cliënt kan het dashboard raadplegen. Hierdoor kan hij het verloop van het ziekteproces volgen, meedenken en betrokken blijven bij de ontwikkelingen rond zijn persoon. De ild care bewegingsmonitor App zet hiermee data om in toegevoegde waarde.
Breed inzetbaar
Voordeel van de app is dat hij breed inzetbaar is. Het dashboard is momenteel ingericht op onderzoek, maar extra informatie kan worden opgeslagen en in een later stadium worden opgevraagd. Ook kunnen vervolgstudies met de app uitgevoerd worden. Bovendien is de app met een paar kleine aanpassingen geschikt te maken voor het meten en monitoren van andere ziektebeelden.
Door: Roger Wouterse, SYSQA en Robert Huisintveld, Mansystems.
Komt u ook naar Mobile Healthcare?
Mobile Healthcare is uitgegroeid tot het grootste BeNeLux congres over mHealth en het jaarlijkse ontmoetingspunt voor 650 zorgprofessionals! 50 (inter)nationale zwaargewichten op het Mobile Healthcare podium inspireren u d.m.v. presentaties, workshops en TEDTalks. Mis het niet!
Bekijk het programma van Mobile Healthcare