Heftige ontwenningsverschijnselen, terugval of eerdere pogingen die niet goed lukten: het afbouwen van antidepressiva is vaak moeilijk. De afbouwpoli van GGZ inGeest en AmsterdamUMC laat zien dat een nieuwe hybride aanpak een uitkomst is voor patiënten die voor deze moeilijke uitdaging staan.
GGZ inGeest en AmsterdamUMC zagen dat veel patiënten intensievere begeleiding en ondersteuning nodig hadden bij het afbouwen van antidepressiva. Daarom ontwikkelden zij een hybride afbouwmethode: bovenregionale zorg met een multidisciplinaire aanpak en met een sterke focus op de betrokkenheid van patiënten en hun naasten.
Waarom werkt hybride zorg zo goed?
De aanpak is zo ontworpen dat gesprekken, modules en feedback in één platform gecombineerd worden. Voor zowel patiënten als het multidisciplinaire team is het helder waar ze terecht kunnen. Patiënten kunnen modules volgen wanneer hen dat het best past en behandelaren geven daar vervolgens feedback op. Via vragenlijsten is er een zorgvuldige monitoring van eventuele klachten of onttrekkingsverschijnselen, waardoor het team in een oogopslag kan zien wat de behoeften van de patiënt zijn. En is er extra steun nodig? Dan kan de patiënt videobellen of chatten met een behandelaar.
Deze aanpassingen naar behoefte zijn juist te maken omdat de aanpak hybride is. De methode is overigens bewezen effectief én hoog gewaardeerd: patiënten beoordelen die gemiddeld met een 8,6 (n=146).
Van visie naar doen: hybride zorg in de praktijk
Kirsten van GGZ inGeest en Christopher van Minddistrict vertellen je tijdens hun sessie op Mobile Healthcare (zie thema ‘Hybride zorg’) op inspirerende wijze hoe de Afbouwpoli de stap ‘van visie naar doen’ heeft gezet. Ook hoor je hoe deze hybride afbouwmethode beschikbaar wordt gemaakt voor de eerstelijnszorg. Achteraf kun je al je vragen stellen. We zien je graag op 6 november!